Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

hva har man krav på?? haster!!!

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • hva har man krav på?? haster!!!

  når man skal på kontroller med barn, eks tannlegen og den slags. hva har man da rett til ang jobben? går det på sykt barn, permisjon med/uten lønn? eller hvordan fungerer dette?


 • #2
  Sv: hva har man krav på?? haster!!!

  § 12-9. Barns og barnepassers sykdom

  (1) Arbeidstaker som har omsorg for barn har rett til permisjon:

  a)for nødvendig tilsyn med barnet når det er sykt,

  b)hvis barnet skal følges til legeundersøkelse eller annen oppfølging i forbindelse med sykdom, eller

  c)hvis den som har det daglige barnetilsynet er syk eller har permisjon etter denne paragraf på grunn av et annet barn.


  (2) Retten til permisjon etter paragrafen her gjelder til og med det kalenderåret barnet fyller 12 år. Arbeidstaker har rett til permisjon inntil 10 dager hvert kalenderår eller inntil 15 dager dersom arbeidstaker har omsorg for mer enn to barn. Arbeidstaker har uansett rett til permisjon når det ytes omsorgspenger, pleiepenger eller opplæringspenger fra folketrygden.

  (3) Dersom barnet har kronisk sykdom, langvarig sykdom eller er funksjonshemmet og det derfor er en markert økning av risikoen for at arbeidstaker får fravær fra arbeidet, har arbeidstaker rett til fri etter første ledd i inntil 20 dager hvert kalenderår. Retten til permisjon gjelder til og med det kalenderåret barnet fyller 18 år. Arbeidstaker har i tillegg rett til permisjon for å delta i opplæring ved godkjent helseinstitusjon eller offentlig kompetansesenter for å kunne ta seg av og behandle barnet.

  (4) Arbeidstaker som har omsorg for barn har rett til permisjon dersom:

  a)barnet blir innlagt i helseinstitusjon og arbeidstaker oppholder seg ved helseinstitusjonen,

  b)barnet er utskrevet fra helseinstitusjon og arbeidstaker må være hjemme fordi barnet trenger kontinuerlig tilsyn og pleie, eller

  c)barnet har livstruende eller annen svært alvorlig sykdom eller skade.


  Ved permisjon etter bokstavene a og b gjelder aldersgrensene i andre og tredje ledd. Rett til permisjon etter bokstav c gjelder til og med det kalenderåret barnet fyller 18 år, men uten hensyn til alder hvis barnet er psykisk utviklingshemmet.

  (5) Arbeidstaker som er alene om omsorgen for barn har rett til dobbelt så mange permisjonsdager som etter andre og tredje ledd. Det samme gjelder hvis det er to om omsorgen, men en av dem er langvarig avskåret fra tilsynet med barnet på grunn av egen funksjonshemming, innleggelse i helseinstitusjon som langtidspasient eller tilsvarende forhold. Retten til permisjon kan overføres med inntil halvparten av dagene hvert kalenderår til mor eller far med samværsrett eller til den som arbeidstaker bor sammen med og som ikke har omsorg for egne barn.
  2004, 2005, 2007

  Comment


  • #3
   Sv: hva har man krav på?? haster!!!

   Det er stort sett 1b som er aktuell i slike situasjoner som du nevner. Jeg vet om arbeidsgivere som har tolket bestemmelsen så strengt at dersom det er en rutinekontroll hos tannlegen så sier de at det ikke er "i forbindelse med sykdom" og gir derfor ikke fri til det. Jeg tviler på at det er en riktig tolkning av bestemmelsen og de fleste arbeidsgivere vil nok være mer fleksible enn det.
   Last edited by BrittEva; 25-01-08, 20:53. Årsak: trykkleif
   2004, 2005, 2007

   Comment


   • #4
    Sv: hva har man krav på?? haster!!!

    tusen takk for svar britt eva.. er så grei å ha deg "rett rundt hjørnet" når man lurer på noe

    Comment

    Working...
    X