Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Arvelig kolikk?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Arvelig kolikk?

  Jeg hadde kolikk da jeg var baby, er dette arvelig? Noen som vet? Kan man gjøre noe under svangerskapet for å forebygge dette?

 • #2
  Sv: Arvelig kolikk?

  Håper noen kan svare på dette. Jeg hadde også kolikk, og håper virkelig ikke det er arvelig:/

  Comment


  • #3
   Sv: Arvelig kolikk?

   Eg hadde kolikk, men det fekk heldivis ikkje sonen min.

   Comment


   • #4
    Sv: Arvelig kolikk?

    Det skal ikke være arvelig. Men svært lite vet man om årsaken dessverre.
    Minifom får du kjøpt på apotek. 10 dråper gis med skje før hvert måltid. Det kan ta et par døgn for å få full effekt.
    En annen ting som kan hjelpe av ting man kjøper er Ammete. 1 teskje ammete til 1 kopp kokende vann. La det trekke under lokk i 5-10 minutter.

    Kolikk defineres som intens og utrøstelig gråt og uro som varer i mer enn tre timer i døgnet, i mer enn tre dager av uken, i mer enn 3 uker. Bortsett fra mye gråt og uro er barnet ellers friskt og viser god utvikling. Utspilt mage, mye tarmgass, raping, gulping og forstyrret søvn er vanlig ved spedbarnskolikk. Som regel oppstår plagene i løpet av de første ukene etter fødselen og er over ved 3-4 måneders alder.

    Årsaken til at noen spedbarn plages med kolikk er ukjent. Det finnes mange ulike teorier som blant annet fokuserer på mage/tarmproblemer, umodent sentralnervesystem eller at det har sammenheng med barnets personlighet eller foreldrenes atferd. Ingen av disse gir noen god forklaring på tilstanden, og man tror at det kan skyldes en kombinasjon av flere forhold.

    Gode råd når barnet ditt har kolikk

    • Forsøk å skape ro rundt måltidene, spesielt hvis barnet er glupsk eller kaver mye. Hvis du ammer pass på ammeteknikken og ikke bytt bryst for fort. Sørg for at barnet spiser seg mett.
    • La barnet rape skikkelig etter hvert måltid.
    • Unngå røyking i hjemmet og i nærheten av barnet.
    • Skap faste, gode rutiner og ro rundt barnet. Kartlegg barnets uro/gråtemønster og legg gjerne opp dagen etter det. Ved å kose seg med barnet i de gode periodene på dagen, opplever mange foreldre at det er enklere å komme igjennom gråteperiodene.
    • Forsøk ulike måter å roe barnet på. Noen kolikkbarn roer seg ved bæring og vugging. En bæresele kan da være avlastende å bruke. En durende bakgrunnslyd kan også virke beroligende.
    • Det er både fysisk og psykisk tungt for nybakte foreldre å ha et spedbarn med kolikk. Det er viktig at foreldrene støtter og avlaster hverandre. Be gjerne familie eller venner om hjelp til barnevakt eller andre praktiske gjøremål.
    • Husk at dette er noe som varer i en periode og som alltid vil gå over.

    Spesielle tiltak som kan prøves ut ved kolikk

    Be gjerne helsesøster om råd for hvilke av tiltakene som kan være lurt å prøve ut for deres barn. Gå systematisk til verks, ikke prøv for mange tiltak om gangen.    Sukkervann
    Sukkervann er et gammelt råd som i nyere studier har vist seg å gi en beroligende og lindrende effekt på gråt og uro. Sukkervannet virker raskt hvis det har effekt, og virkningen varer i 1/2-2 timer. Det skal ikke gis forebyggende, men først når barnet skriker, og gjerne hver time om nødvendig.
    • Dosering: 2 ml lunkent sukkervann gis med en doseringssprøyte inn i barnets munnvik. Ro barnet i armkroken mens du gir sukkervannet.
    • Oppskrift på sukkervann: 1 strøken spiseskje (15 ml ) vanlig sukker løses opp i 1 dl kokt vann og avkjøles. Hvis denne styrken ikke virker, kan du øke sukkermengden til 2 strøkne spiseskjeer til 1 dl varmt vann. Oppnår du ikke bedring med den sterkeste blandingen er det ikke noe poeng å forsette.

    Barn som ammes
    Mor kan forsøksvis endre kostholdet sitt, og fortsette med det hvis barnets tilstand bedres.
    • Unngå koffeinholdig drikke (kaffe, cola, te).
    • Unngå kumelkprodukter (melk, smør, ost, yoghurt) i en uke. Hvis barnet blir bedre, skal moren spise kumelkprodukter igjen etter to uker. Hvis kolikken kommer tilbake kan det skyldes at barnet reagerer på kumelkproteiner. Hvis barnet reagerer på kumelkproteiner, bør mor kutte ut meieriprodukter fra kostholdet sitt og heller ta et tilskudd med 1 gram kalsium daglig mens hun ammer.
    • Ammete bestående av ulike urter eller fennikelte kan drikkes av mor. Urtete med fennikel, karve eller kamille har tradisjonelt vært brukt til barn ved kolikk og luftplager, men effekten er usikker.

    Barn som får morsmelkerstatning
    Skift forsøksvis til et melke-erstatningspreparat basert på hydrolysert kasein eller soya. Snakk i så fall først med helsestasjonen eller lege om dette. Disse produktene fås kjøpt på apotek.    Alternativ behandling
    Kiropraktorer tilbyr behandling av kolikkbarn. Studier har ikke kunnet påvise at kiropraktorbehandling har effekt på spebarnskolikk. Homøopati, akupunktur, fotsoneterapi og massasje har ikke vært vitenskapelig undersøkt som behandling ved kolikk.    Kilde: Apotek1

    Comment


    • #5
     Tror neppe kolikk kan sies å være arvelig. Årsaken er at ingen vet hva kolikk er, og selve definisjonen er vag. Derfor er det umulig på forske på genetiske sammenhenger, når det ikke er enighet om hva kolikk faktisk er.
     Det du kan prøve, mot "kolikk" eller andre spedbarnsplager, er å gjøre noe selv. Dropp kiropraktor og fysioterapeut, prøv å behandle dette selv. Dersom det ikke er noe medisinsk galt med barnet (og kolikk er ikke en medisinsk diagnose i mine øyne), dvs alt er normalt bortsett fra mye gråt, så se på deg selv som den fremste eksperten på ditt barn.
     Last edited by Anette admin; 10-05-19, 09:26.

     Comment

     Working...
     X