Kunngjøring

Collapse

Takhøyde, men noen viktige kjøreregler

Vi håper med dette forumet å få litt fart på de gode diskusjonene på Mammanett.
Forumreglene gjelder like fullt i dette forumet:

- Ingen aksept for personkonflikter - hold dette utenfor forumet
- Diskuter sak og ikke person
- Vi anser det som ukultur å sakse innlegg fra andre nettforums diskusjoner.

Gruppeleder vil stenge tråder eller slette innlegg/tråder som ikke forholder seg til disse kjørereglene.
See more
See less

Likeverd for voksne, men ikke for barn

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Likeverd for voksne, men ikke for barn

  I voksenverden er det mye fokus på likeverd og like muligheter mellom menn og kvinner for tiden, mens i barneverden lærer de i stor grad om at gutter og jenter først og fremst er ulike, og at de ikke engang kan gå i de samme klærne eller leke med de samme lekene. De lærer at det finnes guttefarger og jentefarger, og fordi de lærer dette, vil de kommentere på de barna som bryter denne normen med hellig overbevisning. Barna blir sosialiserte til å måtte passe inn i båser, mens voksne sprenger båsene (eller lager flere av dem, så det er lettere å passe inn).

  Klesbutikker og lekebutikker har bestemt at det er først og fremst rosa å være jente (lilla, hvitt og rødt er også lov, men skal man finne noe grønt, blått eller svart må man over på superhelt-avdelingen). Noen jenter kler seg likevel i klær der foreldre må handle på gutte-avdelingen, men rosa til en gutt? Nei, der går visst grensen! For jenter kan godt få lov (til nød) å være såkalte "gutte-jenter", for da er de tøffinger, men en gutt må for all del aldri nedverdige seg til å bli en "jente-gutt" (det finnes jo heller ikke som begrep, ihvertfall ikke med tilsvarende betydning), for da vil de bli sett ned på, og det motsatte av en tøffing, er ikke det en pyse? Det er ingen barn kommer til verden med en forhåndsinnstilt forståelse av at rosa er bare for jenter. Dette må de oppdras til, og der ha vi gjort en fantastisk jobb!!! Både i barnehagen og i skolen kan man se på fargekoden hvem som er jenter og hvem som er gutter. Det hender at noen jenter kler seg i såkalte kjønnsnøytrale klær, men oftest er det i kombinasjon med noe rosa, lilla eller rødt i små mengder, en glidelås eller en stripe på en lue, bare så det ikke skal være tvil. Hos gutter er det lov med litt flere farger, rødt er akseptert og lilla går av og til an, men det er best at det er mørkelilla.

  Det er mange som er bevisste på at barna skal ha en kjønnsnøytral oppvekst, og hvis du er en av dem: Ville du ha kledd sønnen din i rosa? Ikke bare sokker, eller en t-skjorte eller ullklær som aldri synes, men genser, bukse, jakke eller yttertøy. Er det "lov" for gutter i alle aldre å gå i rosa? Eller er det bare ungdommer og voksne menn som har lov? Og hva så med motiver som enhjørninger, blomster eller sommerfugler? Går det en grense noen sted for hva man bør få lov til å kle en liten gutt i?

 • #2
  Jeg tenker at vi som foreldre ikke skal sette barna våre bås, men heller lytte til hva barnet vårt sier og lære dem til å ha selvtillit nok til å tørre å være seg selv. Jeg har både sønn og datter, og jeg er av typen som ikke bryr meg om hva barna mine vil ha på seg. De har fått velge selv fra start, og likevel har det endt opp med at guttungen vil gle seg i "gutteklær", mens jentungen vil kle seg i rosa og dongri. Hun elsker kjoler, guttungen elsker joggebukser og t-skjorter med tøffe motiv.

  Jeg er av typen som gir blanke i hva samfunnet mener, men jeg er den som lytter til mine barn, ser på kroppspråket deres og leser mellom linjene. Gutten fikk snehvit-barbie til jul da han var 3 år fordi han ønsket seg det, og jenta vår ELSKER å leke med biler. Guttungen lekte aldri med biler, så lillesøster har et stort utvalg som er splitter nytt siden far og kompiser kjøpte biler til ham. Guttungen elsker kun Lego, og det er det eneste han leker med, i tillegg til lekevåpen. Jentungen leker med biler, bamser, dukker og duplo.

  Selv om man oppdrar barna helt kjønnsnøytralt, er de født med en følelse av hvem de er. Jenta har fra hun var baby strålt litt ekstra i speilet når hun fikk på seg kjoler, og guttungen stråler når han får en ekstra tøff t-skjorte. Da gidder ikke jeg å kle ham i rosa bare for å være "kjønnsnøytral". Det viktigste er som sagt ikke å høre på hva andre barn, voksne eller ompalompaer sier om hva man skal kle seg i og hva man skal leke med. Det viktigste er å lytte til hvert enkelt barn, og gi det barnet selvtillit nok til å tørre å kle seg som han/hun/hin vil, og tørre å stå i mot mobberne.


  Comment

  Working...
  X